torstai 6. kesäkuuta 2013

Pitkäaikaistyöttömien näkymät kirkastuvat

Työttömiä Ähtärissä. Kuva: Alex E. Proimos
Vaikka Suomi on jo virallisestikin taantumassa, ei kaikilla kuitenkaan mene entistä huonommin. Esimerkiksi monen pitkäaikaistyöttömän elämässä on näkynyt positiivisia signaaleja työllistymistä ajatellen. Yksi näistä tulevaisuuteen optimistisesti suhtautuvista työttömistä on ähtäriläinen Matti Virtanen, 54, jolla on jo 14 työtöntä vuotta takana. Virtanen jäi työttömäksi vuonna 1998, kun siihen asti kymmenille ähtäriläisille leivän tuonut perinteinen Vääräkosken kartonkitehdas meni konkurssiin. Konkurssi ja siitä seurannut työttömyys on ollut Virtasellekin kova pala.

- Tehtaan lopettamisesta lähtien olen enemmän ja vähemmän aktiivisesti hakenut työtä, mutta en ole kertaakaan edes haastatteluun päässyt. Ikinä hakemuksiini ei tullut edes vastausta. Siis tähän asti. Mutta nyt näyttää hyvältä. Olen viimeisen puolen vuoden aikana hakenut pariakymmentä työpaikkaa ja ilokseni olen saanut paljon kieltäviä vastauksia. Ainakin parista paikasta tuli paperikirje kotiin ja varsinkin sähköpostiin on hylkääviä viestejä tullut useita kappaleita. Ja yksi toimitusjohtaja ihan soitti ja kertoi, että hakemaani varastomiehen paikkaan oli valittu joku nuorempi. Vaikka en olekaan vielä työllistynyt niin täytyy sanoa, että kyllähän tilanne näyttää nyt paljon paremmalta kuin vaikka vuosi sitten. Silloin ei kukaan vaivautunut edes ilmoittamaan, että en ole paikkaa saanut. Nyt tosiaan postia tulee viikoittain. Hyvältä tuntuu, ilmeisesti työnantajatkin alkaa arvostaa vähän enemmän meitä yli viiskymppisiä, antavat meillekin jo jotain arvoa, Virtanen sanoo.

Virtanen ei ole ainoa, jolla on positiivinen käsitys pitkäaikaistyöttömien työllistymismahdollisuuksista. Samanlaista viestiä on tullut useilta muiltakin työttömiltä, eli trendi on yleinen.

- Työnantajat ovat kiitettävästi aktivoituneet hylkäysilmoitusten lähettämisessä. Harvassa ovat enää ne, jotka palkkaavat jonkun muun ilmoittamatta siitä, Virtanen iloitsee.

Matti Virtasen tilanne näyttää muutenkin hyvältä, pitkään sitkeistä selkävaivoista kärsittyään hän on saanut kuntoutettua selkänsä, ja nyt entinen tehdastyöntekijä on joka tapauksessa työllistymässä maaliskuun alusta.

- Aloitan palkkatuella Ähtärin Ekotorilla huonekalujen korjaushommissa. Tarkoitus olisi painaa koko puoli vuotta alusta loppuun, jos vain selkä kestää, Virtanen kertoo.

0 kommenttia:

Jaa

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More